Straatsymfonieorkest brengt Cuba naar Nederland

Geschreven op 23-07-2018

Ricciottiando en Cuba campagnebeeld foto Wout Nooitgedagt

Gratis optredens van Ricciotti ensemble door het hele land

Op 6 augustus start de zomertournee van Nederlands meest onorthodoxe symfonieorkest. Het Ricciotti ensemble trekt veertien dagen door ons land om overal en nergens een dikke dertig optredens te verzorgen. En dan tellen we de onverwachte ‘Wild Op’-jes nog niet eens mee. De 42 energieke, jonge musici van het straatsymfonieorkest spelen overal en voor iedereen en zijn tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te verrassen met hun muziek. Geen concertlocatie is te gek: scholen, azc’s, buurthuizen, gevangenissen, ziekenhuizen, dorpspleinen, maar ook supermarkten, koopgoten, veerboten en kermisattracties.

De tournee van het Ricciotti ensemble staat in het teken van Cuba; een land met een rijke muziekcultuur waarvan we in Nederland slechts een fractie te horen krijgen. Speciale gast is pianist Ramón Valle, opgegroeid in het Cubaanse Holguín maar al jaren woonachtig in Nederland. De goedlachse Ramón weet met zijn charismatische podiumpresentatie binnen no-time het publiek om zijn vingers te winden. Hij staat bekend om zijn expressieve, virtuoze stijl: jazz, klassiek en Cubaanse muziek smelt hij samen tot een geheel nieuw genre, ondersteund door een onweerstaanbare groove. Begeleid door het Ricciotti krijgt zijn muziek een extra dimensie!

Van Cubaanse barok tot hiphop

Publiek maakt kennis met Cubaanse muziek, uit de concertzaal en van de straat, van vroeger en nu. “We gaan verder dan de stereotiepe salsa”, vertelt dirigent Leonard Evers. “We spelen bijvoorbeeld muziek van barokcomponist Esteban Salas y Castro, de Simphonie Hollandaise van de Cubaans-Nederlandse Hubert de Blanck uit 1884 en werk van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals onze solist Ramón Valle. Daarnaast spelen we Cubaanse pop- en jazznummers en uiteraard veel populaire muziek van de straat. Publiek kan heerlijk dansen op een authentieke son, conga, rumba en charanga of op de wat bekendere salsa en hiphop.”

Inzamelingsactie muziekaccessoires

Tijdens de zomertournee zamelt het Ricciotti kleine muziekaccessoires in die het orkest later dit jaar naar Cuba meeneemt waar het op tournee gaat. Iedereen die zelf iets over heeft of wil doneren, kan dit inleveren tijdens het concert. Denk aan muziekaccessoires als rieten, snaren, mondstukken, dempers en onderhoudsmaterialen. Deze worden uitgedeeld aan Cubaanse samenwerkingspartners zoals (jeugd)orkesten, muziekscholen, straatartiesten en kunstenaars.

Culturele uitwisseling

De zomertournee door Nederland maakt deel uit van een grotere culturele uitwisseling tussen het Ricciotti en Cubaanse organisaties. Om wederzijdse kennisoverdracht te stimuleren spelen twee jonge Cubaanse muziekstudenten van het Lyceum Mozartiano de la Habana mee in het orkest. Ook verstrekte het Ricciotti een compositieopdracht aan de Cubaanse componist José Víctor Gavilondo Peón wiens nieuwe werk tijdens de tournee in première gaat. Later dit jaar, in november, vertrekt het Ricciotti als eerste Nederlandse symfonieorkest uit de geschiedenis naar Cuba om workshops te verzorgen bij (jeugd)orkesten en (muziek)scholen en zo’n 25 optredens te geven in en rond Havana.

 

Ricciottiando en Cuba
Ricciotti ensemble o.l.v. Leonard Evers
Ramón Valle, piano
6 t/m 19 augustus 2018
optredens op diverse locaties door heel Nederland

Het Ricciotti ensemble wordt structureel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Ricciottiando en Cuba wordt verder mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stichting Herason, Van den Berch van Heemstede Stichting, Acer NL, Agere Consultancy, Stichting Dioraphte en de donateurs van het Ricciotti.

< Terug naar het overzicht