Terug naar het overzicht
cover
Messiaen Vingt Regards sur l'Enfant Jésus
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Messiaen

Vingt Regards sur l'Enfant Jésus

5029365101349

Componist Messiaen
Titel Vingt Regards sur l'Enfant Jésus
Artiest Kars, Jean-Rodolphe
Artikel nr. 0010134PCL
EAN Code 5029365101349
Aantal CD's 2
Label PIANO CLASSICS
Releasedatum 2017-11-24

PORTRET

Messiaen als geestelijke vader

Veertig jaar geleden bekeerde de pianist Jean-Rodolphe Kars zich tot het rooms-katholieke geloof. Hij maakte abrupt een einde aan zijn internationale carrière. Nu is zijn uitvoering van Messiaens Vingt regards sur l’Enfant-Jésus op cd verschenen.

Kars is in 1947 in Calcutta geboren, in India. Zijn ouders waren Joden die kort voor de Tweede Wereldoorlog uit Oostenrijk waren gevlucht. Toen Jean-Rodolphe nog geen jaar oud was, verhuisde het gezin naar Frankrijk. Daar begon hij na het conservatorium aan een internationale carrière als pianist. Hij zegt: ‘Het muziekleven is aan de ene kant geweldig in artistiek opzicht, aan de andere kant is het ook vaak een narcistisch wereldje. Ik koesterde me destijds in dat milieu en ik herinner me nog hoe negatief ik was over de Kerk.’

De omslag kwam in juni 1976. Kars maakte een moeilijke tijd door. Hij was nog geen dertig en voelde zich uitgeput. Toen ontmoette hij een aanhanger van de katholieke charismatische vernieuwing (KCV). Dat is een stroming binnen de rooms-katholieke kerk die meer vuur en diepgang in de geloofsgemeenschap wil brengen zodat iedereen tot een persoonlijker relatie met God kan komen.

Kars: ‘We hebben de hele middag gepraat. Ik bombardeerde hem met vragen en hij sprak over het geloof, over de wonderen van Gods liefde die hij had gezien, over zijn aanwezigheid in ons leven. Nooit eerder had iemand zo over Jezus gesproken. Deze man leek zijn geloof heel zuiver te beleven, als de eerste christenen. Op dat moment voelde ik nog niets bijzonders, maar die avond, die nacht kreeg ik een sterke spirituele ervaring, een verschrikkelijke angst alsof ik werd aangevallen. Ik riep God aan: “Als je echt bestaat, bevrijd me dan van deze angst!” En onmiddellijk had ik een onbeschrijfelijke sensatie, alsof ik in de lift van een wolkenkrabber zat die met een enorme vaart omhoogging. Ik voelde me lichter worden. De angst was weg. De volgende ochtend werd ik wakker met het geloof.’

Enige tijd later liet hij zich dopen in de Sacré-Coeur, omringd door broeders en zusters van de charismatische beweging. Hij bleef wel concerten geven, maar in elke compositie begon hij het gezicht van Jezus te zoeken, zegt hij. In 1981 maakte hij radicaal een einde aan zijn carrière als pianist. Hij ging theologie studeren. Vijf jaar later werd hij tot priester gewijd. Zijn uitvoering van Messiaens Vingt regards sur l’Enfant-Jésus is op 30 april 1976 voor een radio-uitzending opgenomen in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, dus kort vóór zijn kennismaking met de charismatische vernieuwing. Achteraf is hij ervan overtuigd dat Messiaen, die zoals bekend roomser dan de paus was, de weg heeft geëffend voor zijn bekering tot het katholieke geloof, als zijn eerste geestelijk vader.

Eddie Vetter (6-2017)

  • 10134 MESSIAEN Cover
Terug naar het overzicht