Terug naar het overzicht
cover
Various Hidden Gems
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Hidden Gems

0827949069666

Componist Various
Titel Hidden Gems
Artiest Calefax
Artikel nr. 0183835VKZ
EAN Code 0827949069666
Aantal CD's 1
Label VKZ 2001 VKZ 2001
Releasedatum 2018-04-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro — CALEFAX 001:40
2 2. Allegro — CALEFAX 001:57
3 3. Presto — CALEFAX 001:56
4 Sonate für Violine und Basso continuo d-moll op. 5 Nr. 12 "La Follia" (bearb. von Raaf Hekkema) — CALEFAX 010:48
5 For all we know (bearb. von Jelte Althuis) — CALEFAX 004:04
6 Tu m'uccidi, o crudele (bearb. von Raaf Hekkema) — CALEFAX 002:24
7 Look for me — CALEFAX 006:00
8 Er quan ying yue (bearb. von Oliver Boekhoorn) — CALEFAX 004:58
9 Präludium — CALEFAX 003:06
10 Interlude — CALEFAX 000:31
11 Fuge und Variationen — CALEFAX 005:54
12 Rondo — CALEFAX 005:51
13 Nr. 1 (ohne Satzbezeichnung) — CALEFAX 001:41
14 Nr. 2 (ohne Satzbezeichnung) — CALEFAX 001:28
15 Nr. 3 (ohne Satzbezeichnung) — CALEFAX 002:29
16 Motet (bearb. von Raaf Hekkema) — CALEFAX 001:51
17 Zdenka-Variationen (bearb. von Alban Wesly) — CALEFAX 008:44
18 Nymphes des bois (bearb. von Lucas van Helsdingen) — CALEFAX 004:36

Na vele thematische cd's wilde het Nederlandse rietkwintet Calefax nu eens een plaat maken die 'lekker luistert voor een breed publiek'. Elke track op Hidden Gems heeft voor de musici wel een warme herinnering aan een concertprogramma of een concertreis en elke track klinkt inder- daad even uitnodigend en meeslepend. Of het nu gaat om een werk van Locatelli, Forall we know van Ni na Simone, het Chinese volksliedje Er Quan Ying Yue of Saties Danses de travers, de rietblazers laten zich in al deze verborgen juwelen van hun meest aansprekende kant horen. Het geheel is een cd die zich heerlijk laat beluisteren tijdens een luie namid- dag op de bank. En voor de actieve luisteraars: de cd is interactief. Een downloadbare app biedt vijf speurtochten door Nederlandse steden met momenten waarop tracks van de cd perfect passen, met een heuse schat aan het eind bij wijze van beloning.

(KZ 3-2018

5 sterren in de volkskrant:

)5 sterren volkskrant

COVERINTERVIEW

Ruim twee jaar na de laatste cd komt rietkwintet Calefax met een nieuw album. Het is het Calefaxdebuut op het label Pentatone en de eerste cd die gepaard gaat met een nieuwe look en een nieuw elan. Hidden Gems is niet alleen een cd, het is een compleet verhaal, een avontuur dat schreeuwt om nieuw publiek.


“Calefax is volwassen geworden”, concludeert fagottist Alban Wesly als hij de jongste cd van het avontuurlijke rietblaaskwintet op tafel legt. Een nieuw logo en een uitgebreide campagne inclusief schatzoek-app moeten onderstrepen dat Calefax na meer dan dertig jaar ‘serieus’ is geworden en met veel hulp van ‘de dames op kantoor’ speurt naar nieuwe wegen om een publiek te bereiken dat normaliter niet direct naar klassieke muziek luistert. “Ik voel die verantwoordelijkheid om een ander, jonger publiek te trekken”, zegt Wesly. “Maar we willen geen van allen concessies doen aan de kwaliteit en aan onze core business. Daar ligt onze passie. Ik neem graag een voorbeeld aan de Museumnacht. Die trekt inmiddels duizenden twintigers en dertigers, terwijl het museum gewoon het museum blijft.” Vandaar dat de nieuwe cd, met dank aan een innovatiesubsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, meer is geworden dan louter een cd. Aan de cd is een app gekoppeld: de Hidden Gems Treasure Hunt, die te downloaden is via www.hiddengems.calefax.nl. De app biedt een speurtocht, een wandeling van zo’n anderhalf uur, door verschillende steden (op dit moment Amsterdam, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Nijmegen), langs een station, een brug, een druk verkeersplein, een markt en een park. Op iedere plek klinkt via de app een passend hoorspel, gemaakt door Radiomakers Desmet, gecombineerd met een track van de cd die bij de locatie past. Aan het einde van de rit wacht een schat, verborgen in het park, die daadwerkelijk een verrassing biedt. “Het is niet zomaar een gimmick”, zegt Wesly. “We kunnen steden toevoegen – zo gaan we in maart 2019 naar Tokio, het zou prachtig zijn om daar een speurtocht uit te zetten.”

Om ook met de muziek een breder publiek aan te spreken wilde het kwintet met Hidden Gems meer dan ooit een album maken dat van a tot z ‘lekker luisterde’. “We hebben veel thematische cd’s gemaakt en daar staan altijd wel stukken op die een heel actieve luisterhouding vragen, die je eigenlijk niet kunt beluisteren terwijl je met iets anders bezig bent. Hidden Gems is zowel een reeks van makkelijk verteerbare stukken als een collectie van pareltjes uit ons repertoire. Vaak stukken waar voor ons bijzondere herinneringen bij horen.” En herinneringen zijn er genoeg. Elke track op de cd, of het nu gaat om een werk van Locatelli, Corelli, Nina Simone, Ron Ford of het uit de renaissance stammende Nymphes des bois van Josquin Desprez, heeft een directe relatie met de rijke geschiedenis van Calefax. Zo schrijft Alban Wesly in de zeer lezenswaardige liner notes over Tu m’uccidi, o crudele: ‘Dat Calefax al sinds het prille begin de madrigalen van Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613) op de lessenaar heeft staan is niet verwonderlijk: het zijn vijfstemmige pareltjes die tot de verbeelding van jeugdige, onderzoekende studenten spreken en de kiem hebben gelegd voor het ‘polyfone denken’ dat deel uitmaakt van Calefax’ manier van werken. Deze opname is ook een saluut aan de oudemuziekdocenten die in de vroege jaren 1990 de piepjonge Calefaxblazers inspireerden en op pad hebben geholpen, met name Jan Nuchelmans en Paul van Nevel.’

De cd is uiteraard meer dan een reeks herinneringen. “Het is ook een documentatie van de manier waarop Calefax werkt en een samenvatting van wat we gedaan hebben. De stukken komen uit programma’s die we gespeeld hebben, zijn uitvloeisels van concertreizen die we gemaakt hebben en zijn bijna allemaal arrangementen die we zelf gemaakt hebben. Dat is een uitvloeisel van beginnen met een bezetting die voorheen nog niet bestond.”

En inmiddels is Calefax veel meer dan een ensemble van vijf musici dat door drie dames op kantoor wordt ondersteund. “We bestaan 32 jaar en spelen inmiddels 21 jaar in deze bezetting. Calefax is steeds meer ons leven geworden. Vroeger was de drijfveer om alles te laten schieten voor Calefax vooral artistiek, nu is deze ook zakelijk. Bovendien hebben we veel navolging. Er bestaan inmiddels wereldwijd zo’n dertig ensembles die gemodelleerd zijn naar Calefax en die ook onze arrangementen spelen.” Die ensembles kunnen ook alle arrangementen die op Hidden Gems staan via de website calefax.nl aanschaffen. “Er is veel vraag naar; niet alleen onze bezetting en werkwijze worden wereldwijd gekopieerd, ook onze arrangementen worden gretig gespeeld. Ik heb door die andere rietkwintetten pas gemerkt dat onze bezetting echt heel erg goed klinkt. Ook dat werkt mee om Calefax nummer een te laten zijn en blijven in mijn muzikale leven. Ik weet nu zeker dat ik pas met pensioen ga als het woord ‘rietkwintet’ in het Groene Boekje staat.”

Paul Janssen (3-2018)

  • Excl. Aanb. 0827949069666 1200px front
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht